Новини

ВЕЛИКИЙ ТЕНІС: ТРЕНЕР ПРО ТЕ, КОМУ ПІДХОДИТЬ ЦЕЙ СПОРТ, ЧИ ДОПОМАГАЄ ВІН СХУДНУТИ ТА СКІЛЬКИ КОШТУЄ

Реальна історія стрічки “Король Річард” про батька, що виховав легендарних тенісисток Серену і Вінес Вільямс, та привів їх до всесвітньої слави, надала цьому виду спорту новий виток популярності. Фільм, безумовно, надихаючий та обов’язковий до перегляду. Тому, власне, нам захотілося дізнатися якомога більше про цей вид спорту та розглянути його як нове хоббі для навантажень після усіх зимових свят. Так, ми поспілкувалися з тренером по тенісу, майстром спорту України Маргаритою Демченко та дізнались про всі нюанси та “підводні камені”.

Чим теніс привабливіший у порівнянні з іншими видами спорту?

Теніс вважається, в першу чергу, безпечним видом спорту, адже відсутній прямий контакт з іншими гравцями. Хоча був випадок, коли спортсмен на матчі програв бал і зі злістю відбив м’яч ракеткою внікуди, а потрапив у щелепу судді. Закінчилось все переломом щелепи та дискваліфікацією тенісиста зі змагань. Але не турбуйтесь! Це вкрай поодинокі випадки. Теніс підходить абсолютно усім, незалежно від початкових даних. Необхідне лише бажання! А ще до нас можна прийти на майстер-клас і відчути, чи це ваше.

Кому теніс точно підійде та сподобається, а кому — точно ні? Які протипоказання до занять?

Теніс підходить як азартним та імпульсивним особистостям, так і більш флегматичному типу людей. Кожний знайде щось саме для себе. Це індивідуальний вид спорту. Тому якщо ти не командний гравець, то теніс саме для тебе. Людям з варикозними, серцево-судинними захворюваннями та проблемами опорно-рухового апарату потрібна консультація лікаря. Але це пам’ятка, яка стосується усіх видів спорту.

Існує розповсюджене твердження, що це дорогий вид спорту.Саме тому, багато хто навіть не наважується спробувати прийти на тренування. Наскільки це правда — до яких сум варто бути готовими?

Теніс, безумовно, не бюджетний вид спорту, навіть для любителів. Але і не найдорожчий, так як є можливість відвідувати як групові, так і парні тренування (спліт). На перших заняттях, як правило, тренер надає в оренду необхідний інвентар у вигляді м’ячиків та ракетки. От кросівки рекомендую купувати одразу ж, щоб попередити травматизм на тренуванні. А спортивна форма в наш час знайдеться абсолютно в кожного. Якщо спортсмен вирішить займатися великим тенісом більш серйозно, то важливою буде покупка ракетки, яку тренер завжди допоможе індивідуально підібрати. Хороша ракетка буде коштувати від 3000 до 10000 гривень.

Чи варто починати заняття, якщо в людини є можливість відвідувати його лише раз на тиждень?

Навіть одне заняття на тиждень – краще, ніж нічого. Але в цьому випадку ліпше продовжити тренування до 2 годин. Так як об’єм роботи та кількість ударів і проб ніхто не відміняв.

Як займатися тенісом, щоб не “перегоріти”?

Секрет в цьому питанні полягає у регулярності. Не варто робити великі паузи між тренуваннями. Втрачається азарт та мета занять.

Як заняття тенісом змінюють тіло? Чи допомагає він схуднути?

Руки та спину теніс зміцнить, але точно не перекачає! Натомість оточуючі не зможуть відірвати погляд від ваших рельєфних ніг. Адже на заняттях йде навантаження в першу чергу саме на них. Загалом теніс чудове та цікаве кардіотренування, а також складнокоординаційний вид спорту, який розвиває швидкість, спритність та витривалість. Схуднути на тренуваннях у вас теж вийде, але все залежить від харчування. Наприклад, зі мною займається учень, який за рік скинув понад 45 кг зайвої ваги. Але паралельно з тенісом він відкоригував своє харчування та займався загальною фізичною підготовкою. До того ж, погляньте на тенісистів! Вони всі підтянуті, в чудовій формі! Гарний стимул, як на мене.

Хто ваші учні?

Мої учні — це діти від 4 років та дорослі різного віку. Найстаршому вихованцю було всього 55. Але в клубі займаються спортсмени й 60+. Наприклад, один з наших найулюбленіших учнів — це професійний сомельє. Йому 67 років і він завжди вдало дає рекомендації щодо вибору вина. Він каже, що теніс — це найкращий вид спорту, що тонізує організм людини. А взагалі, щодо роду занять, то це люди усіх можливих професій: програмісти, бізнесмени, домогосподарки, журналісти, політики — і це не кінець списку.

В якому віці найкраще починати займатися тенісом дітям?

Швидка реакція та прагнення до суперництва — найкращі вісники здатності до гри в теніс. Дітям добре починати тренування з 6-8 років, тому що якраз в цьому віці краще розвивається швидкість. Але, як я вже казала, в мене займаються дітки від 4 років, у яких гарно все виходить. Головне — бажання займатися.

Порадьте, що подивитись, аби надихнутись на заняття тенісом.

З художніх фільмів мене надихають “Борг проти Макінроя”, “Король Річард”. І, звісно, матчі топових гравців.

Ви згадали фільм “Король Річард”. У стрічці під час найважливішого фіналу матчу суперниця Вінес Вільямс скористалася секретним трюком — на перерві вона тягнула час, щоб збити темп конкурентки, внаслідок чого Вінес програла. Чи користувались Ви в своїй практиці таким трюком?

Скажу чесно: користувалася! Насправді цей трюк не дуже секретний у практиці. Професіонали про нього знають. Все залежить від особливостей нервової системи спортсмена, на це і розраховано. Комусь для перемоги потрібно себе розізлити, а хтось, навпаки, через це втрачає контроль над собою. Цим і користуються професіонали. Кожний спортсмен має сам визначити свою формулу гри.

Дата: 11.02.2022 Источник: 23-59.ua
×
Записатись до табору
×
Хочу у Viccourt Space