Публікації

ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ТЕНІСИСТІВ ДО ЗМАГАНЬ З УРАХУВАННЯМ ТИМЧАСОВОЇ АДАПТАЦІЇ

ОСОБЛИВОСТІ ПІДГОТОВКИ ТЕНІСИСТІВ ДО ЗМАГАНЬ З УРАХУВАННЯМ ТИМЧАСОВОЇ АДАПТАЦІЇ

Організм людини адаптований до певних умов середовища в результаті тривалої еволюції і онтогенезу. Пристосування до періодичних коливань освоєних кліматичних та геофізичних умов здійснюється в основному за допомогою готових, раніше вироблених адаптивних механізмів. Однак при виражених змінах середовища в незвичних умовах, коли відбувається різке зниження працездатності організму, необхідно використовувати активні форми адаптації. Ці умови можуть бути неоднозначними за фізичними та біологічними характеристиками.

До одних змін середовища організм людини може досягати повної, а до інших - часткової адаптації. Найшвидша адаптація здійснюється в сенсорних системах. До розряду швидких пристосувальних реакцій (дні, тижні, місяць відносяться і компенсаторні реакції організму на різкі й значні зміни температури, складу повітря, добових ритмів і інше. Адаптивні компенсаторні реакції здійснюються на основі вроджених властивостей організму. Вони виникають, як тільки організм людини потрапляє в неадекватні умови середовища, і поступово затухають в міру розвитку адаптаційного процесу.

Процес пристосування організму до мінливих умов середовища набуває особливого значення при переміщенні спортсменів у різні часові пояси і кліматичні умови. Зрушення, що відбуваються в системах організму спортсмена при зазначених впливах, вимагають особливих умов для адаптації. Найбільш важлива задача, яка повинна вирішуватися на етапах перельоту та акліматизації - це збереження загальної та спеціальної працездатності. Необхідно відзначити, що з численних чинників зовнішніх впливів необхідно виділити їх позитивний і негативний вплив на спортсмена.

Загальновідомо, що в клітинах і тканинах тіла людини відбуваються функціональні різноманітні цикли, різні за тривалістю та змістом. Кожна функціональна система має гомеостатичні зони в межах значень «мінімум - максимум». Одні досягають свого максимуму вранці, інші - вдень, треті - ввечері, але всі вони взаємопов'язані. Ці цикли впливають як на розумові здібності, так і на фізичну працездатність людини. Внутрішні механізми людського організму працюють і змінюються синхронно із зовнішніми впливами (захід і схід сонця, прийом їжі, час тренування, прогулянки, перегляд телепередач та ін.)

Календар змагань тенісистів-професіоналів насичений різкими змінами кліматичних умов, часових поясів, а також специфічними особливостями різних тенісних покриттів. Необхідно враховувати особливості національної кухні в країнах, що проводять змагання.

В якості прикладу розглянемо підготовку членів національної збірної команди України з тенісу до турніру серії «Челленджер» у В'єтнамі через тиждень після матчу на кубок Девіса в Донецьку. Місце проведення турніру - місто Хошимін. Терміни проведення турніру: 12-20 березня 2010 Дата і час прибуття: 10 березня о 14 годині 30 хвилин.

Для складання практичних рекомендацій нам необхідно мати точну інформацію про клімат, географічному положенні, специфіці харчування, загальний час перельоту, часу прильоту, покритті кортів, погодних умовах, інших факторах (наявності трибун, інтерес глядачів, наявності тренера або іншого помічника).Аналізуємо ці відомості.

1. Клімат - субекваторіальний. З грудня по квітень триває сухий сезон. З кінця лютого по травень жарко при високій вологості. У період з 10 по 20 березня середня денна температура повітря - плюс 30 градусів в тіні. Світлова тривалість - 12 годин.

2. Часовий зсув за часом - плюс 5 годин від Донецька. Напрямок переміщення - південно-схід.

3. Основу харчування, як і в більшості азіатських країн, складають рис, локшина, спеції. М'ясо вважається святковим блюдом, а риба і овочі - в достатку. Страви мають досить сильні специфічні запахи, досить різкі й незвичні. Однак це всього лише ознака особливого способу приготування їжі, а ніяк не сумнівної якості продукту.

4. Покриття кортів - «хард», трибуни розраховані на 5 тисяч глядачів.

5. Інтерес глядачів дуже високий, з першого дня змагань трибуни заповнені на 100%.

Пересування на схід проходить більш болісно, ніж на захід. Це пов'язано з тим, що на новому місці доводиться лягати і вставати раніше звичайного часу, що викликає підвищену сонливість. Перельоти на схід краще переносять «жайворонки». Екстраверти адаптуються швидше, ніж інтроверти.

Пропоную практичні рекомендації щодо прискорення адаптаційних процесів за рахунок зміна режиму сну, тренувальних занять та харчування.

Режими дня і тренувальних занять

Перший день після матчу на Кубок Девіса (понеділок). Вранці обов'язкова прогулянка на свіжому повітрі тривалістю до 1 години. Вечірня розминка: 30 - хвилинний біг підтюпцем по хардового або асфальтовому покриттю зі зміною напрямку бігу. Відвідування парної лазні для попередньої акліматизації до умов спеки і вологості. Лягти спати і встати вранці на 1 годину раніше.

Другий день (вівторок). Вранці - тренувальне заняття 1,5 години з середньою інтенсивністю. Бажано використовувати теплий спортивний костюм, який перешкоджає віддачі тепла і обмежує випаровування поту.

За 2 години до тренування рекомендуються прохолодні напої в обсязі до 500 мл з чайною ложкою сахарози чи глюкози, додати хлорид натрію. Під час тренування кожні 15 хвилин випивати близько 100-150 мл рідини. Після інтенсивної роботи приймати підсолену їжу, томатний і фруктовий соки.Друга половина дня - біг підтюпцем до 30 хвилин по хардовому покриттю. Увечері - 30 хвилин прогулянка перед сном.

Третій день (середа) - день вильоту.Рекомендується вирушати в дорогу на повний шлунок. Щільно поївши перед польотом, намагатися багато не є в польоті до прибуття на нове місто.

На період перебування в дорозі гравцям дані наступні рекомендації:

1. Влаштувавшись в літаку, переведіть свій годинник на час місця при-буття. Це - перший психологічний крок до адаптації.2. Тепер ви живете в часі Хошіміна. Якщо там ніч, - постарайтеся заснути, якщо день, - пильнуйте.3. З напоїв обмежтеся водою або соками. Газовану воду і напої, алкоголь, кава, чай краще під час польоту не вживати.4. Зніміть взуття і підніміть ноги вище (якщо є можливість). Якщо хвилюєтеся, відкиньте спинку крісла, щільно притисніть спину, особливо потилицю і плечі, закрийте очі і дихайте через ніс як можна глибше.

Перші два дні після прибуття (четвер та п'ятниця).

Необхідно організовувати свій життєвий і тренувальний режим дня за розкладом, близькому до графіка змагань.

Більше перебувати на повітрі. Тренуватися в дуже спокійному і щадному режимі. Обов'язково виконувати 1-2 рази комплекс різних бігових вправ на корті для звикання до покриття. Закінчувати тренування слід вправами «гра на квадратик» або «футбол на квадратик». Одяг повинен бути дуже легкою і пропускати піт, тому що його накопичення призводить в умовах спеки до перегрівання.

Найбільш ефективний час для адаптації в перші дні на повітрі: 9 годин ранку (прогулянка, легка розминка), 11:30 - 13:30 (перша тренування), і в другій половині дня перед вечерею - друге тренування . У тренування обов'язково включити «смеш» з відскоку до 30 повторень з тим, щоб звикнути грати «без даху».Третій день після прибуття (субота). На третій день вже відбувається переклад біологічного годинника організму. Цей день рекомендується проводити в звичайному режимі.

Харчування

Понеділок (перший день після матчу на Кубок Девіса, до від'їзду до В'єтнаму) - «рясне» триразове харчування. Вечеря повинна бути багатий вуглеводами.Вівторок - «пісний». Теж триразове харчування, але в невеликих кількостях, низькокалорійне і бідне вуглеводами: салати, легкий суп, фрукти.Середа. Перед вильотом щільно поїсти.

Четвер. Перший прийом їжі на новому місці повинен містити багато білків. Щодня дотримуватися «питного» режиму, описаного вище.

Первинні заходи при теплових травмах

Дуже важливим є знання первинних заходів при теплових травмах:

1. При судомах м'язів слід трохи відпочити в прохолодному місці і запаси рідини в організмі.

2. У разі теплового перевантаження використовувати відпочинок в прохолодному місці, накласти лід на область лоба і шиї. Ноги спортсмена повинні бути підняті вище голови. Обов'язковий прийом сольового розчину. Для захисту голови від теплового удару використовувати головний убір зі світлого, бажано білого матеріалу.

Використання профілактичних заходів, адекватних часів-ним і кліматичних умов при підготовці та участі у змаганнях, дозволить спортсменам раціонально реалізувати адаптаційні можливості і підвищити результативність виступів.

Тренування на високогір'ї та середньогір'ї.

Підвищення функціональних можливостей організму і вдосконалення основних фізичних якостей спортсменів залежать від висоти місцевості, на якій проводяться тренування в горах і від організації рухового режиму в горах і в наступний період деадаптаціі. Моделювання гіпоксичних умов на рівнині дозволить домогтися функціонального відповіді, аналогічного тренувань в гірській місцевості.

Основними факторами, що впливають на організм людини в гірських умовах є знижені атмосферний тиск, щільність повітря, парціальний тиск кисню. До додаткових чинників відносять зменшення вологості повітря, сил гравітації, температури, підвищення сонячної радіації. Вплив гірських умов на працездатність залежать від характеру м'язової діяльності. Адаптація людини до висотної гіпоксії є складною інтегральної реакцією, яка реалізується протягом декількох стадій. У першій (гострої) стадії адаптації гіпоксичні умови різко порушують гомеостаз організму, викликаючи ряд взаємопов'язаних процесів. Перш за все активізуються системи, відповідальні за транспорт і перерозподіл кисню в організмі: збільшується легенева вентиляція, частішає пульс, збільшується серцевий викид. Вже перші години перебування в горах відбувається викид депонованої крові, що викликає збільшення кількості еритроцитів і гемоглобіну. Недолік кисню і часткове руйнування еритроцитів, що спостерігається на другу добу перебування в горах, стимулює виділення еритропоетину, який, у свою чергу, стимулює роботу червоно кісткового мозку. У другій (перехідної) стадії в організмі людини формуються вже досить стійкі структурні і функціональні зміни: збільшується киснева ємність крові, дихальна поверхня легень, потужність адренергічної регуляції серця, концентрація міоглобіну. На стадії стійкої адаптації спостерігається збільшення потужності і одночасно економічності функціонування організму.

Зростає дихальна. поверхня легенів, потужність дихальної. мускулатури, коефіцієнт використання кисню з вдихуваного повітря. Збільш. маса серця і ємність коронарного русла. Виділяють 6 основних пристосувати. механізмів: - механізми, що забезпечують достатнє надходження кисню в організм незважаючи на дефіцит його в навколишньому середовищі;збільшення кисневої ємності крові;перерозподіл крові в бік життєво важливих органів;зменшення дифузійного відстані для кисню між капілярною стінкою і мітохондріями; збільшення здатності клітин Утилізувати кисень;збільшення анаеробного ресинтезу АТФ за рахунок гліколізу. Час, необхідний для стійкої адаптації, залежить від багатьох факторів: висоти підйому, регулярності перебування в горах, спрямованості навантажень, їх інтенсивності. Що стосується строкової акліматизації спортсмена при підготовці у горах, то вона також залежить від великої кількості факторів і може коливатися від 3-5 днів і 10-12 годин активного навантаження до 10-12 днів і 35-45 годин навантаження. Оптимальна висота 1800-2500м. Хороший результат можна отримати і поєднуючи низькогір'я з застосуванням спец. тренувальних програм гіпоксичного характеру. Повернення на рівнину призводить до зникнення структурних та функціональних адаптивних реакцій.

Спочатку відновлюється зовнішнє дихання, потім киснева ємність крові, набагато довше зберігається підвищена васкуляризація тканин. Позитивний вплив гірської тренування після повернення на, рівнину проявляється не відразу. 50-60% спортсменів уже в перші 3-4 дні здатні показувати високі спортивні результати, але потім у них настає тривала (5-бдней) фаза зниженої працездатності. У решти спортсменів ця фаза настає відразу після спуску з гір і продовж. 6-8 днів. Пік функціональних можливостей доводиться: на 20-25 дні після повернення з гір. Крім природною, існує і штучна гіпоксична тренування барокамери, тренування в кліматичних камерах, інтервальне вдихання за допомогою масок гіпоксичних сумішей, ще одне дихання. Якщо немає можливості виїхати для тренування в гори, користуються імітаторами високогір'я.

Це - дороге обладнання, яке імітує на рівні моря ефекти тренування на високогір'ї і схоже на апарати для дихання, якими користуються пожежники, особливо коли вони працюють при горінні хімічних речовин: маска на обличчі, що покриває і рот і ніс, поєднана шлангами з каністрами розміром з молочну пляшку, прикріпленими до спини. Двоокис вуглецю, що зберігається в каністрах, розріджує кисень, яким дихають, зі звичайних 21 до 16 відсотків. Така дихальна суміш імітує перебування на висоті 2300 метрів над рівнем моря і є найбільш ефективною для вироблення витривалості.

Звичайно ці апарати дорогі, але це все-таки дешевше ніж перебування протягом 4 тижнів у горах. До того ж вони мають різний режим і з ними можна тренуватися як в умовах високогір'я, так і в умовах середньогір'я.

Інтенсифікація гіпоксичного тренування йде по нуги збільшення обсягу та інтенсивності тренувальних вправ, збільшить. висоти підйому, його продовжить, зменшення тимчасових інтервалів між циклами гіпоксичного тренування. Умови гір вимагають виняткової уваги до планування інтенсивності та обсягу тренувальної роботи.

Основи методики тренування тенісистів в умовах високогір'я і середньогір'я

1.Не використовувати тренування на висоті як засіб підготовки безпосередньо перед відповідальним стартом, якщо до цього спортсмени жодного разу не виїжджали на високогір'ї.

2. Використовувати лабораторні дослідження, якщо це можливо, до і після поїздки на високогір'ї, для визначення ступеня зміни таких показників як максимальне споживання кисню, анаеробний поріг, рівень гемоглобіну.

3.Не застосовувати дуже жорстких методів тренування, так як стрес від перебування на висоті і так гранично високий.

4.Подбати про те, що місцевість, де будуть тренуватися, включала в себе як пагорби, так і плоскі ділянки.

5.Оптімальний термін перебування на високогір'ї для того, щоб це принесло користь - мінімум три-чотири тижні.

6.Планувати свою поїздку на високогір'ї, щоб максимально наблизити умови проживання там до звичайного укладу життя.

7.Якщо турніри на рівні моря заплановано відразу після збору на високогір'ї, то необхідно повернутися на рівнину не пізніше, ніж за два тижні до найближчого старту, щоб серцево-судинна і дихальна системи організму встигли адаптуватися до умов рівня моря, перш ніж почнеться змагальна діяльність.

Дата: 06.06.2018
×
Записатись до табору
×
Хочу у Viccourt Space